Boka hembesök

BOKA HEMBESÖK
RING OSS MELLAN 08-18

0200-75 33 90

HITTA DIN NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

TVÄTTA DIN MARKIS – SÅ HÄR GÖR DU

Ta hand om din markis så håller den längre. Tidig vår eller sen höst är en bra tidpunkt för att tvätta din markis. Då har du en ren och fin markis redo inför vår och sommar. Här kan du läsa om våra bästa tips, och vilka metoder du absolut bör undvika.

Att tvätta en markis är inte svårt och behöver inte heller ta lång tid. Du rengör både själva markisduken och metalldetaljerna i stativet. Våra markiser är gjord av tät, teflonbehandlad och spinnfärgad akryl – en tålig väv som är både smuts- och vattenavvisande och så gott som helt färgbeständig. Markisduken kan dock bli smutsig ändå, och får väven inte torka ordentligt efter regn kan du få problem med mögel. Regelbunden rengöring håller markisen snygg och fräsch och förebygger också mögelangrepp.

TVÄTTA DIN MARKIS SÅ HÄR

Markisduken tvättar du enklast på plats genom att fälla ut den och sänka fronten på markisen lågt. Då får du ett bra fall så att vattnet kan rinna av, och du kommer också åt lättare. Alla våra terrassmarkiser kan höjas och sänkas med flexiarmar just så att rengöringen ska bli smidig. Har du en kappa på markisen kan du ta bort den och tvätta den separat genom att lägga den på ett golv, trädäck eller annat plant och rent underlag.

  1. Börja med att spola av markisduken försiktigt med trädgårdsslangen.
  2. Tvätta sedan markisen med mjuk borste och en hårdtvål med ljummet vatten eller tvålflingor (fråga i en välsorterad färgaffär). Enkelt och snällt mot naturen!
  3. Skölj noga bort tvållösningen med vattenslangen.
  4. Låt markisen torka ordentligt i utfällt läge.

Använd inget annat rengöringsmedel än hårdtvål eller tvålflingor när du rengör markisen. Såpa, klorin, tralltvätt, mögeltvätt och andra kemikalier förstör vävens skyddande beläggning. Använd inte heller högtryckstvätt eller ångtvätt för att tvätta din markis, det förstör fibrerna i väven och med hög värme kan väven i värsta fall krympa. Vi rekommenderar inte heller att tvätta markisen i tvättmaskinen.

RENGÖR MARKISENS STATIV

Markisens stativ, vikarmar och övriga metalldetaljer behöver också rengöras emellanåt. Vi rekommenderar ljummet vatten, vanligt handdiskmedel och en mjuk borste, till exempel diskborste (eller tandborste om det är svårt att komma åt). Torka sedan metallytorna med en mjuk trasa.

GNISSLANDE OCH TRASIGA MARKISER

Att tvätta markisen är alltså enkelt och något du lätt kan göra själv. Gnisslar markisen? Prova att smörja de rörliga delarna i stativet. Var försiktig med smörjmedlet så att det inte kladdar av sig på markisduken.

Behöver markisen lagas? Då är det däremot bra om du låter oss hjälpa till. Stativet på terrassmarkiser är försett med en inbyggd fjäder som måste lossas på rätt sätt för att undvika skador på markisen, huset och den som håller i skruvdragaren. Ring oss i stället, vi gör kostnadsfria hembesök där vi ger råd om bästa sättet att reparera din markis och uppgift om vad det kommer att kosta. Du hittar närmaste butik att kontakta här. Välkommen!