Boka hembesök

BOKA HEMBESÖK
RING OSS MELLAN 08-18

0200-75 33 90

HITTA DIN NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

Vanliga frågor

Vad ska jag tänka på när jag ska beställa solskydd?

Generellt sett så väljer man invändiga solskydd för att ta bort bländning, minska blekning av möbler och dylikt samt när man vill mörklägga ett rum. Vill du sänka inomhustemperaturen som solvärmen ger så ger utvändiga solskydd som fönstermarkiser och screenmarkiser bäst effekt eftersom man stoppar ljusstrålarna innan de når fönsterglaset.

Vad behöver jag tänka på när jag köper en markis?

Det första du behöver tänka på är behovet och användningsområde. Vad ska markisen användas till? Valet av markis är beroende av var och hur den sitter på fasaden. Ett tips är att boka in ett hembesök med en av våra solskyddskonsulenter. Konsultationen är kostnadsfri och ger dig svar på de frågor och funderingar du har inför köpet. Dessutom kan konsulenten se eventuella begränsningar och hinder inför ditt köp.

Hur länge håller markisen?

Beroende på hur väl markisen sköts och vilka belastningar den får utstå får den olika livslängd. Generellt har motoriserade markiser en längre livslängd än en markis som manövreras manuellt. En markis som används normalt håller vanligtvis ca: 20-25 år. En markisväv håller minst 8-10 år om den sköts om. Ha markisen infälld när det blåser och tvätta väven med tvål och vatten årligen.

Hur mycket vind tål markiserna?

Alla våra markiser är kontrollerade av Statens Provningsanstalt för att bestämma vindklasser. Våra markiser är klassade för att tåla följande vindstyrkor:

Terrassmarkis. ca: 8-10 m/s
Fönstermarkis ca: 17-18 m/s
Screenmarkiser ca: 40 m/s

Kan jag mäta själv och beställa?

Om du ska montera själv är säker på markisens storlek och infästningar går det bra att mäta själv och beställa. Vi rekommenderar alltid att låta en av våra solskyddskonsulenter se över förutsättningarna för att minimera risken för eventuella fel.

Interiöra solskydd bör alltid kontrollmätas av en solskyddskonsulent. Undantaget är de fall du önskar montera solskyddet själv och där millimeteranpassning ej behövs.

Är det några skillnader på de olika markisvävarna?

Våra markiser har endast äkta markisvävar från äkta spinnfärgad akryl. Alla vävarna har den högsta färgbeständigheten. Kvaliteten är samma oavsett vilken av våra vävar du väljer. Vävarna är behandlade med teflon för att stå emot smuts och vävarna kan ej mögla eller ruttna.

Vad är det för färgäkthet på era markisvävar?

Alla vävarna har den högsta färgbeständigheten. Vävarna består av spinnfärgad akryl vilket gör att massan som trådarna sys med har samma färg rätt genom.

Kan man byta väv på en befintlig markis?

Oftast kan man byta väv på en befintlig markis. Ibland är detta ett bättre och billigare alternativ än att köpa en ny markis.

Vad är skillnaden på en vanlig markis och en kassettmarkis?

En kassettmarkis är en markis där armarna och duken ligger skyddade i en kassett. Detta har fördelen att markisen bättre klarar av påfrestning från väder och vind. Kassettmarkisen sätts med fördel där markisen inte kan sättas skyddad under t.ex. ett takutsprång.

Kan markisen användas som regnskydd?

Markiser är inget regnskydd. Vår vanliga markisväv står emot dagg, duggregn och lättare sommarregn. Vid kraftigt regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn.

Önskar du en 100 % vattentät markis, så har vi sådan markisväv som används flitigt av caféer och restauranger.

Hur rengör jag markisen?

Profilerna (fästanordningen) går bra att torka av med fuktig trasa med allrengöring. Torka gärna med torr trasa efteråt.

Väven, som är teflonimpregnerad och vattenavstötande, tvättas bara genom handtvätt med mjuk borste, mild såpa och ljummet (ej över 50 °C) vatten. Börja gärna med att borsta av lös och torr smuts med en mjuk borste, innan du använder vatten. Se till att efterskölja med rikligt med vatten. Låt markisen torka helt innan du vevar in den. Undvik maskintvätt helt. Undvik högtryckstvätt eftersom detta förstör fibrerna så att markisen börjar att släppa igenom vatten.

Vilka fördelar och begränsningar har de olika solskydden som ni säljer?

Generellt sett kan man säga att invändiga solskydd såsom persienner, plisségardiner, rullgardiner och lamellgardiner är bättre solskydd för mörkläggning eller insyn. Utvändiga solskydd som fönstermarkiser, terrassmarkiser och screenmarkiser är den bästa lösningen för att minska värmen från solstrålarna.

Vad har ni för garantier på era solskydd?

Vi har tre eller fem års garanti på alla våra solskydd beroende på varumärke. Garantierna gäller ej handhavandefel.

Ska jag motorisera mina solskydd?

Vi rekommenderar alltid motorisering vid köp av terrassmarkiser för att få bästa möjliga användning. Fönstermarkiser motoriseras om de antingen är för stora för manuell manövrering eller om man önskar sol- och vindautomatik. Ofta kan det även vara ett bra alternativ rent ekonomiskt på de fasader inte är väl lämpade för genomförsel av dragband.

Motoriserade interiöra solskydd är ofta mer kostsamt. Däremot får du en betydligt bättre produkt om du vill att solskydden sköter sig själva anpassat till de LUX- och UV-värden och andra förutsättningar som bestämmer inomhusmiljön exempelvis genom en styrning efter den aktuella inomhustemperaturen.